De heibel in de ECB is uitgelopen op een revolte door bestuursleden. President Mario Draghi heeft vanmiddag bij het rentebesluit heel wat uit te leggen. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. ECB-president Mario Draghi moet zich vanmiddag tijdens de persconferentie naar aanleiding van het rentebesluit uit de nesten zien te werken. De afgelopen tijd heeft persbureau Reuters namelijk een boekje opengedaan over de strijd die er binnen de ECB gaande is. Draghi en Jens Weidmann – de topman van de Bundesbank – zouden niet langer door een deur kunnen en de ECB-president zou zich als een hork opstellen tijdens bestuursvergaderingen. Belangrijker nog: er zou muiterij zijn uitgebroken onder de haviken nu Draghi tegen hun zin in afstevent op het lanceren van een grootschalig aankoopprogramma van staatsleningen.
De ECB-president heeft dus vanmiddag heel wat uit te leggen. En nu de kaarten van iedereen in het bestuur op tafel liggen is er sprake van een patstelling. Draghi zal geen genoegen nemen met nog meer halve maatregelen, maar het doordrukken van kwantitatieve verruiming is op zijn zachtst gezegd explosief.
Draghi zou tussen de 14 tot 17 van de 24 bestuursleden aan zijn kant hebben, maar de geschiedenis leert ons dat dat niet genoeg is om zo’n controversiële stap te nemen. De ECB heeft sinds 2010 drie keer gestemd over aankoopprogramma’s van staatsleningen. In 2010 én in 2011 was in beide gevallen een overweldigende meerderheid voor (waarschijnlijk waren er telkens 3 tegenstemmers). In 2012 was alleen Weidmann nog tegen. Draghi zal dus een aantal haviken aan zijn kant moeten zien te krijgen.
2. Volgens oud-ECB-bestuurslid Athanasios Orphanides moet de balans van de centrale bank groeien naar ten minste 4 biljoen euro om deflatieriscio’s uit te bannen, de inflatie weer op peil te krijgen en de economie uit het slop te trekken. En dat betekent dat de ECB voor minstens 2 biljoen euro aan staatsleningen en ander papier moet gaan opkopen in de markt. In een essay schrijft Orphanides dat de ECB zodra de rente op nul staat alleen nog monetair beleid kan voeren door de geldhoeveelheid te vergroten.
Orphanides' aanbevelingen zijn juist, want het beleid van de ECB is veel te krap. Sinds 2009 ligt de groei van de geldhoeveelheid M3 ruimschoots onder de door de ECB vergeten doelstelling van 4,5 procent. En daarnaast is de reële rente in de eurozone sinds dat jaar hoger dan in de VS en de het Verenigd Koninkrijk, terwijl de economie van de eurozone de zwakste van de drie is.
Oeps! We konden je formulier niet vinden.
3. Oud Fed-voorzitter Ben Bernanke heeft ook een duit in het zakje gedaan over kans op een grootschalig obligatieaankoopprogramma in de eurozone. “De obstakels zijn niet echt economisch”, zei Bernanke volgens CNBC tijdens een congres georganiseerd door broker Charles Schwab. “De juridische en politieke obstakels die worden opgeworpen zorgen ervoor dat het heel erg moeilijk wordt om dat te doen”, aldus Bernanke.
4. De inflatie in Nederland volgens de geharmoniseerde EU-definitie is in oktober zoals verwacht gestegen naar 0,4 procent van 0,2 procent in september. Evenals in de rest van dit jaar is het beetje inflatie dat er nog is het gevolg van de door het kabinet gesanctioneerde huurverhogingen. Daardoor is er sprake van een huurprijs-spiraal. Verhuurders mogen namelijk de huur verhogen met de inflatie plus een toeslag op basis van het inkomen van de huurder. En verhuurders gebruiken daarvoor de nationale inflatiedefinitie. In de nationale inflatiedefinitie wegen huren zwaar mee en wordt de toegerekende huur eigen woning meegenomen, wat bij de EU-definitie niet het geval is.
5. De koers van Tesla is woensdag omhoog geschoten nadat de bouwer van elektrische auto’s overrompeld zei te worden door de sterke vraag. Volgend jaar verwacht Tesla 50 procent groei en tijdens de conference call zei topman Elon Musk dat dit waarschijnlijk wel een aantal jaar zal doorgaan. “De vraag is niet het probleem. Men begrijpt niet hoe moeilijk het is iets te produceren – het is echt moeilijk”, aldus Musk.
6. Stuiterfonds BAM zit vanochtend in de lift nadat de bouwer bevestigde dat het onderliggende bedrijfsresultaat dit jaar ongeveer 20 miljoen euro zal bedragen. De markt had waarschijnlijk rekening gehouden met een winstwaarschuwing. De opluchting dat slecht nieuws achterwege bleef, verklaart de koerssprong. Over de eerste negen maanden verschrompelde het resultaat voor belastingen naar 2,7 miljoen euro van 17,2 miljoen euro over dezelfde periode in 2013. BAM moest bijna 11 miljoen euro aan herstructureringskosten boeken en gaf aan dat er meer van dit soort kosten aan zitten te komen in het vierde kwartaal en in 2015. De markt blijft namelijk slecht en in Nederland werkt de bouwer dikwijls met verlies.
7. De koers van Delta Lloyd staat vanochtend onder druk nadat de verzekeraar meldde dat in het derde kwartaal de IGD-solvabiliteitsratio uitkwam op 196 procent, lager dan de doelstelling van 200 procent. Aandeelhouders vinden een te lage solvabiliteitsratio niet leuk, want Delta Lloyd moet de solvabiliteit op peil houden om dividend te kunnen uitkeren. De te lage ratio was het gevolg van de ineenstorting van de rente dit jaar, waardoor de waarde van de verplichtingen toeneemt ten opzichte van de activa en er meer kapitaal moet worden aangehouden. De 10-jaars rente op de rentecurve die Delta Lloyd hanteert stond aan het begin van het jaar op 2,2 procent, maar inmiddels is deze gezakt naar 0,91 procent.
8. Schwarzes Null muss sein. Duitsland houdt volgens de krant Rheinische Post krampachtig vast aan de prestigedoelstelling om in 2015 de begroting in balans brengen, wat in Duitsland de “zwarte nul” is gaan heten. Volgens de krant weerhouden zelfs tegenvallende voorspellingen voor de belastingbaten Berlijn er niet van om het begrotingstekort op nul te krijgen.
9. Banca Monte Dei Paschi die Sienna gaat nog maar eens met de pet in de hand naar aandeelhouders. Met een claimemissie wil de Italiaanse bank 2,5 miljard euro ophalen. Uit het boekenonderzoek en de stresstest van de ECB bleek dat de bank een kapitaaltekort van 2,1 miljard euro heeft. Aandeelhouders moesten in juni 5 miljard euro ophoesten. Met de emissie loste de bank een deel van de staatssteun af en moest ook de balans worden opgevijzeld voor het onderzoek van de ECB.
10. In afwachting van Draghi is het rustig op de Europese beurzen, die lichte verliezen lijden. Opvallend genoeg daalt de risico-opslag voor zwakke Zuid-Europese lidstaten, wat er op wijst dat sommige beleggers denken dat Draghi sterker uit de strijd komt.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl